فاصله را چقدر رعایت کنیم؟
فاصله را چقدر رعایت کنیم؟ بخش اول
شاید شما هم متنهای زیادی را در فضای مجازی دیده باشید که کلمات گریزان از همی دارند و انسجام و زیبایی ظاهری در متن نمیبینید. علت بسیاری از این نازیباییها، عدم رعایت اصول رسمالخط یا به روزتر بگویم، رسمالتایپ زبان فارسی است. من اینجا سعی میکنم در چند شماره، موارد بسیار ساده ولی کاربردی و تأثیرگذار را با شما در میان بگذارم تا با رعایت آنها نوشته های خودمان را با شکل درست و زیبا در فضای مجازی منتشر کنیم.
البته شیوه نگارش در زبان فارسی، یکی از موارد اختلافی است و اختلاف سلیقه و طریقه همیشه در آن بوده و هست. من هم قصد پرداختن به اختلافات را ندارم و یشتر قصد دارم تجربههای خودم را در اختیار دوستان بگذارم.
نکته اول، فاصله و نیم فاصله؛
یکی از مواردی که در بیشتر نوشتهها یا بهتر بگویم تایپها رعایت نمیشود، فاصله است. فاصله در واقع تمهیدی است برای جدا کردن دو کلمه مستقل از هم که در نتیجه زیباتر شدن نگارش فارسی را نیز به دنبال دارد؛ پس بین دو کلمه مستقل باید یک فاصله یا (space) باشد. شاید همه بگویید که ای بابا این را که دیگر همه میدانند. درست است اما اگر شما هم مثل من در محیط کار یا نوشتههایی که دستتان میرسد، با موارد وحشتناکی با عدم رعایت این نکته خیلی ساده برخورد کنید، به من حق میدهید که این نکته خیلی بدیهی را گوشزد کنم. پس حالا یک مثال هم میزنیم تا از خجالت همه در آمده باشیم:
بدون فاصله: اورادرباران ازیادبردم.
با رعایت فاصله: او را در باران، از یاد بردم.
ببینید رعایت فاصله بین دو کلمه مستقل در تایپ، علاوه بر اینکه جمله را خوانا و سهلالفهم میکند، چقدر موجب زیبایی نوشته میشود.
اما گاهی همین فاصله که اینجا دو تا کلمه را از هم جدا میکرد و شکل نوشته را زیبا، ظاهر نوشته را از زیبایی خارج میکند و یا موجب اشتباه در تشخیص کلمات، علیالخصوص کلمات مرکب میشود. حالا این کلمات مرکب هم برای خود داستانی دارند.
به نظر شما نگارش صورت کدام یک از کلمات ذیل صحیح و زیباتر است:
می روم
میروم
میروم
روانشناس
روان شناس
روانشناس
عمده کاری که نیم فاصله میکند، هدیه کردن زیبایی به متن است.
در قسمت بعد انواع کلمههای مرکب و شیوه صحیح نوشتنشان را توضیح خواهم داد.